Terugleveren en salderen

Als u zelf stroom opwekt en verbruikt, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen heeft, dan heeft u minder stroom van ons nodig. Ieder jaar verrekenen we uw jaarnota het verschil tussen wat u van ons afneemt en wat u aan het net heeft teruggeleverd. Levert u meer terug dan u verbruikt, dan krijgt u hiervoor een terugleververgoeding. Ook kunnen er terugleverkosten berekend worden. 

Belangrijk, eerst aanmelden

Als u stroom opwekt en wilt terugleveren aan het energienet, dan moet uw netbeheerder hiervan op de hoogte stellen. Dat doet u door uw zonnepanelen aan te melden op Energieleveren.nl

Stroom terugleveren: wat heeft u hiervoor nodig? 

Als u zonnepanelen heeft en meer opwekt dan u zelf direct verbruikt, kunt u stroom terugleveren aan het energienet. U heeft hiervoor dan een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert (twijfelt u of uw meter hiervoor geschikt is, neem dan contact op met uw netbeheerder). Ook moet u uw netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doet u door uw zonnepanelen aan te melden op de website Energieleveren.nl.

Zodra uw aanmelding is verwerkt, kunt u energie terugleveren en registreert uw netbeheerder de stroom die u teruglevert aan het energienet. De netbeheerder stuurt uw meterstanden vervolgens naar ons, zodat wij precies weten hoeveel energie u teruglevert. Wij verrekenen dit op jaarbasis op uw jaarnota.

  • Verhuist u naar een woning waar al zonnepanelen op het dak liggen? Meld ook dan uw zonnepanelen aan, voor het geval dat niet eerder is gebeurd. 
  • U heeft geen speciaal contract nodig voor teruglevering; het kan aan elk bestaand of nieuw contract worden gekoppeld.

 

Salderen

Wekt u zelf energie op, dan is dit vaak meer dan u zelf direct kunt verbruiken. De overtollige energie wordt dan teruggeleverd aan het openbare energienet. Dus in plaats van dat u energie afneemt, voegt u energie toe aan het netwerk. In ruil daarvoor wordt die teruggeleverde stroom aan het einde van het jaar afgetrokken van de energie die wij u hebben geleverd. Dit ‘een-op-een wegstrepen’ van wat u opwekt tegenover wat u teruglevert, heet salderen. 
 
Goed om te weten: De salderingsregeling zoals hierboven uitgelegd, blijft op dit moment bestaan. Rob Jetten, demissionair minister van Klimaat en Energie, wilde vanaf 2025 de salderingsregeling afbouwen. Volgens dat plan mocht je vanaf 2025 tot 2031 elk jaar iets minder salderen. Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen dit voorstel gestemd. Op dit moment verandert er dus niets aan de huidige salderingsregeling.

Terugleveren

Als u in een jaar meer kWh teruglevert dan u verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. Voor dit overschot krijgt u van ons een terugleververgoeding. Hier zit geen btw, energiebelasting en opslag duurzame energie bij. Op uw jaarnota kunt u dit allemaal terugzien. Heeft u een overschot aan teruglevering? Dan ziet u een negatief saldo op uw jaarnota en krijgt u geld van ons terug. 

Terugleverkosten

Er zijn steeds meer huishoudens die stroom opwekken met zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor de energietransitie, maar het zorgt ook voor meer kosten.

Deze kosten berekenen we op een eerlijke manier door aan klanten met zonnepanelen, door vanaf 1 juni 2024 terugleverkosten te berekenen. Een vast tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom. U betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die u opwekt maar niet verbruikt.

De afgelopen maanden hebben we terugleverkosten ingevoerd. Als er iets voor u is veranderd of nog gaat veranderen, dan ontvangt u hier een persoonlijke bericht over.